"Time you enjoy wasting is not wasted time."

Marthe Troly-Curtin

You may keep on reading...

About Threefold

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla vulputate turpis nisi. Curabitur eget elementum quam. Curabitur a pellentesque eros. Maecenas id cursus metus. Suspendisse ut nulla scelerisque, volutpat nunc sit amet, convallis ligula. Fusce mattis, massa et eleifend ultricies, felis arcu laoreet risus, a cursus enim urna ut erat. Sed iaculis interdum erat, eget auctor felis faucibus sed. Curabitur ultrices sodales urna id gravida.

Villa Waalre by Russell Jones

Villa Waalre by Russell Jones

Designed by architect Russell Jones, Villa Waalre is a recently completed family residence situated within a forested Dune landscape, in Waalre, outside of Eindhoven, in the Netherlands. Waalre is a municipality and town in the province of North Brabant in the Southern Netherlands, immediately south of the city of Eindhoven.

Known as the Groenfontein (Green Fountain) Waalre maintains a civic policy to provide a diverse tree population in streets and lanes. The extensively forested fir tree woodland which gives the area its essential character is the result of a historic forestation regime to provide timber for supporting shafts in the Limburg coal mines.

 
 
 Photo by Hélène Binet

Photo by Hélène Binet

 

Early in the design process, it was clear that the position of the original Kalff Villa was the most favorable location for the new project. The sand dune along the western boundary, original vegetation, and garden planted 50 years ago as part of the Kalff scheme influenced decisions relating to placement, orientation towards the sun, and form for the new Villa

 
 
 Photo by Hélène Binet

Photo by Hélène Binet

The local planning authorities were aware of the history and context of the original house and advised that if the design of the new building eclipsed the quality of the original, the proposal would be supported.

 
 
 Photo by Hélène Binet

Photo by Hélène Binet

 

The new architecture takes advantage of key natural features, creating a specific and special exterior and interior relationship with the environment. Fundamental to the project was the decision to reflect the textural quality of the bark of the fir trees on the site in the primary building material.

 
 
 Photo by Rory Gardiner

Photo by Rory Gardiner

 

Villa Waalre covers an enclosed area of approximately 1200m2 over four levels. Two levels are evident in the landscape. Living spaces, divided by a series of north-south transverse walls, occupy the ground plane.  Bedrooms and gallery spaces occupy an east-west spanning rectangular structure that rests across the landscape and living area walls. A “drive-through” tunnels under the western dune, creating a large carport and access to the street beyond. A 25-metre long volume under the ground plane contains a swimming pool. The “grotto” like pool volume is punctuated by shafts that draw light from above roof level.

 
 
 Photo by Rory Gardiner

Photo by Rory Gardiner

 
 
 
 Photo by Hélène Binet

Photo by Hélène Binet

 
 
 
 Photo by Hélène Binet

Photo by Hélène Binet

 
 
 
 
 Photo by Hélène Binet

Photo by Hélène Binet

 
 
 
 Photo by Rory Gardiner

Photo by Rory Gardiner

 Photo by Rory Gardiner

Photo by Rory Gardiner

 
 
 
 
 Photo by Hélène Binet

Photo by Hélène Binet

 
 
 
 
 Photo by Rory Gardiner

Photo by Rory Gardiner

 
 
 
 Photo by Hélène Binet

Photo by Hélène Binet

 
 

Photography :
Hélène Binet and Rory Gardiner

The Work of French Photographer Alice Jacquemin

The Work of French Photographer Alice Jacquemin

Valeriane Lazard and Paul Brissonnet Present The Atlas Collection

Valeriane Lazard and Paul Brissonnet Present The Atlas Collection

0